Montalcino ligt in de buurt van Siena in het hart van de Toscaanse wijngaarden. De sangiovese heeft hier een eigen naam: brunello. Meer dan een synoniem vindt de druivensoort hier zijn eigen identiteit. Wie beter dan Carlo Lisini kan ons begeleiden bij het ontdekken van deze bijzondere streek?
Carlo Lisini kan bogen op een rijke traditie op het gelijknamige domein. Het domein was een van de grondleggers van de Conzorzio del Vino Brunello di Montalcino, gewijd aan de bescherming en promotie van deze unieke wijn. Net als zijn voorouders vóór hem bouwde Carlo het landgoed met behoud van het voorouderlijke erfgoed, terwijl hij er een persoonlijk tintje aan toevoegde. Het landgoed omarmt dus een filosofie van respect voor de natuur, waarbij de wijnbouw streeft naar harmonie tussen landbouwpraktijken en de Toscaanse omgeving.
Met dit pakket heb je de mogelijkheid om 3 uitdrukkingen van het terroir en de brunello (sangiovese) druif te ontdekken.
Alhoewel ze van dezelfde bodem komen, worden de druiven bestemd voor San Biagio gescheiden van de druiven die bestemd zijn voor Rosso en Brunello. Om de fruitige smaken te bevoordelen, laat Carlo de druiven fermenteren en rijpen in roestvrijstalen vaten.
De Rosso komt uit ook uit de Brunello-wijngaard. In tegenstelling tot San Biagio gebeurt het sorteren stroomafwaarts. De wijnmaker maakt zijn keuze tussen de cuvées na 1 tot 2 jaar rijping in Slavonische eikenhouten vaten. Over het algemeen is Rosso lichter dan Brunello en biedt de wijn aan de proever een instant genot.
De Brunello is afkomstig van wijngaarden gelegen rond Sant'Angelo in Colle, waar de beste Brunello's hun oorsprong vinden. Hier is een rijping van minimaal 3 jaar in Slavonische eikenhouten vaten vereist voordat de wijn wordt gebotteld. Daarna wacht de wijn nog een jaar voordat hij de kelder verlaat. Deze wijnen zijn een toonbeeld van verfijning en balans tussen de zuren en de materie.