Navarra

Navarra

87 domeinen produceren 511000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 10774 hectare. De streek geniet van een atlantisch, continentaal tot mediterraans klimaat.

Korte geschiedenis van de wijngaard van Navarra

Het wijnbouwgebied van Navarra past als een puzzelstuk, net ten Oosten van de Rioja. Het gebied ligt aan de voet van de Pyreneeën en helemaal in het Noordwesten ligt het bijna aan de Atlantische Oceaan. Deze bijzonderheden verklaren het bijzonder heterogeen klimaat van de streek.

Het gebied is als herkomstbenaming erkend sinds 1933. Nochtans is de wijngaard veel ouder. Tijdens archeologische opgravingen werd een wijnkelder blootgelegd die uit de tweede eeuw voor onze jaartelling stamt. De Romeinen volgden een klassiek patroon: na de verovering op een gebied werden een aantal nederzettingen gebouwd. Om zelfbedruipend te zijn werd in elke nederzetting minstens één wijngaard geplant.

De eerste wijngaarden vinden we in het Zuiden van de streek, tegen Aragon. De versterking van Pamplona als hoofdplaats zorgde ervoor dat de wijngaard zich Noordwaarts ontwikkelde.

La Oliva
La Oliva
© Emvalmitjana / Wikipedia

De populariteit van de bedevaartstocht naar Santiago de Compostella in de Rias Baixas veroorzaakte de bouw van een aantal abdijen langs de Camino. Tijdens de Middeleeuwen was geen enkel ander instituut zo goed uitgerust als een abdij om tijd en geld te investeren in de exploitatie van een wijngaard en de verhandeling van wijn. Nu nog produceren en verkopen de monniken van La Oliva wijn.

Zoals alle andere Europese wijngaarden was Navarra zwaar getroffen door de crisis van de phylloxera. De optie om na de crisis voornamelijk bulkwijnen te produceren was wellicht nefast op langere termijn. Het liet de streek toe om heel snel inkomsten te vinden maar stilaan werd Navarra synoniem voor wijnen van middelmatige kwaliteit.

Vanaf 1990 waaide een nieuwe wind, wanneer jonge, talentvolle wijnmakers zoals Adriana Ochoa voluit voor kwaliteit gingen.

Een caleidoscoop

De streek kent heel veel facetten. Zijn ligging tussen de Atlantische Oceaan in het Noordwesten, de Middellandse Zee in het Oosten en de woestijn van Bardenas Reales in het Zuidoosten zorgt voor een heterogeen klimaat.

De regio bestaat uit 5 subregionen: Ribera Baja, Ribera Alta, Tierra Estella, Valdizarbe, et Baja Montaña. Voegen we daaraan toe dat 14 druivensoorten worden toegelaten waar garnacha, tempranillo en cabernet-sauvignon voor de blauwe druiven en garnacha blanca, chardonnay en macabeu/viura voor de witte druiven de eerste viool opeisen, dan begrijp je snel dat eindeloze mogelijkheden worden geboden aan een talentvolle wijnmaker.

Maar hierdoor is het eveneens onmogelijk een eigen stijl van wijn te linken aan Navarra. In een vorig leven was de regio vooral bekend voor goedkope rozé-wijnen maar die tijd is al lang vervlogen. De redenen die hierboven werden gegeven, veroorzaakten een ineenschrompeling van de rosé-markt tot 24% van de productie. 64% van de geproduceerde wijn is nu rood en het saldo nemen de witte wijnen op.

Navarra wordt nu vooral gewaardeerd voor de aaneenschakeling van terroirs, klimaten en druiven.

Wijnen van Navarra