Rías Baixas

Rías Baixas

© Rias Baixas DO
159 domeinen produceren 265000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 4090 hectare. De streek geniet van een oceanisch klimaat.

Rías Baixas is de meest Westelijke wijngaard van het Spaanse continent. We bevinden ons in Galicië, de Noordwestelijke provincie van het land. West- en Noordwaarts grenst de provincie aan de Atlantische Oceaan. Ten Zuiden ervan ligt Portugal.

Kaart van de rias
Kaart van de rias

Rías Baixas betekent "lage rivieren" in het Galicisch. Hiermee worden 5 mondingen geduid van rivieren die zich in de Oceaan werpen: Ría de Muros y Noia, Ría de Arousa, Ría de Pontevedra, Ría de Vigo en Ría de Miño. Sommige wijngaarden vinden hun identiteit langs de hellingen die de rivieren in het landschap hebben gegraven.

Het klimaat is bijzonder wisselvallig in Rías Baixas. In Santiago de Compostelle, heeft het geregend, gaat het binnenkort regenen of is het aan het regenen, zegt men vaak. Jaarlijks valt hier tussen 1600 en 1800mm regn per vierkante meter. De streek is vochtig, zoals het groene landschap getuigt.

Niemand is dan ook verbaasd dat de rendementen en de stijl van de wijnen sterk afhankelijk zijn van dit wisselend klimaat. Het ene jaar 72 Hl/Ha, het jaar daarop 12, of 24 of 60, ...

Slechts weinig druivenrassen weerstaan aan de ziektes die dergelijk klimaat met zich meebrengt. Gedurende het catastrofale jaar 1896 heeft meeldauw 99% van de wijngaard vernietigd (van 25000 Ha tot 250 Ha). Nu nog telt de wijngaard slechts 1/6 van de oppervlakte toen. Een aantal wijnboeren hebben nadien hybride rassen geplant als antwoord op de uitdagingen die het klimaat oplegt maar nu zijn ze anecdotisch en worden ze niet meer verhandeld.

Albariño

Uit die verwoesting is uiteindelijk albariño gerezen. De druif is in Rías Baixas zo dominant geworden dat geen enkel ander wijngaard zo hard wordt vereenzelvigd met één druivenras. We vermoedden dat de oorsprong van de druif in Duitsland ligt (witte [druif] van de Rijn), maar nieuwe elementen richten ons toch op een autochtoon verleden.

Andere druivensoorten zijn ook toegelaten in de wijngaard die sinds 1988 het Denominación de Origen kreeg. Treixadura, Loureiro en Caiño Blanco zijn de voornaamsten. Maar met 96% van de beplanting, is Albariño wel het alpha en het omega van de regio. De verbondenheid tussen druif en regio is zo groot dat de vermelding van Albariño op de fles een 100% monocépage veronderstelt.

Rías Baixas bestaat uit 5 subregio's: O Rosal, Soutomaior, Ribeira do Ulla, Condado do Tea en Val do Salnés. In Val do Santés vind je de wijnen met het meeste zuren. Langs de Ría Miño vind je onder invloed van hogere temperaturen de rijkste wijnen van de streek. Langs de overzijde van Ría Miño ligt de Portugeese Vinho Verde.

Een regio in volle ontwikkeling

Niet alleen de aanplant is homogeen. Ook de bodem en de granieten onderbodem zijn redelijk uniform in deze wijngaard.

Dit brengt een aantal uitdagingen voor de wijnmaker die zich wil profileren tegenover zijn buren. Want, hoe creëer je je eigen stijl wanneer druif en bodem gelijk zijn?

Sinds een twintigtal jaren buigen de wijnmakers zich over dit probleem. Een goed begrip van verrijking van de bodem en de wijnbouwkunde geeft hen de mogelijkheid om te werken op de zuren en de rijpheid van de druiven. Wijnen die bekend waren om hun fris en gemakkelijk karakter wonnen geleidelijk aan aan een complexiteit die in de beste gevallen lijkt op die van viognier, ... met de zuren en het ziltig karakter als toemaat.

Wijnen van Rías Baixas