De wijngaard van Neusiedlersee, gelegen in het oosten van Oostenrijk tussen de noordelijke oevers van het Neusiedler Meer en Hongarije, is een echte parel in het hart van Europa. Met haar unieke terroir van vruchtbaar zwart land en een klimaat dat geschikt is voor de wijnbouw, staat deze wijnstreek bekend om zijn witte wijnen, zijn zoete wijnen en zijn uitzonderlijke rode wijnen.
De witte wijnen van Neusiedlersee worden vooral gewaardeerd om hun fraîcheur, hun levendigheid en hun fruitige kenmerken. De grüner veltliner wordt vaak gebruikt om elegante en expressieve witte wijnen te maken. De bloemige aroma's en de karakteristieke citrus- en pepertonen van deze druif. De mineraliteit gaat terug tot de bodem, waardoor wijnen met een grote complexiteit ontstaan.
De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van nobel rot aan het einde van de rijping. De nabijheid van het Neusiedler Meer gecombineerd met de warme zomerwinden creëert de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van de botrytis cinerea-schimmel. De schimmel concentreert de suikers in de druiven maar het vraagt de behendigheid van de wijnmakers om likeurwijnen van opmerkelijke kwaliteit te produceren, zoals Trockenbeerenauslese.
De rode wijnen van Neusiedlersee worden niet uit het oog verloren, integendeel. De warme wind van de Pannonische vlakte is gunstig voor de ontwikkeling van de lokale blauwe druiven zoals blaufränkisch en zweigelt. De wijnen zijn over het algemeen krachtig en gestructureerd met een zijdezachte tannine.
De knowhow van de wijnbouwers staat hoog op de agenda en 7 wijnmakers rond Gols hebben zich in 1994 verenigd tot de Pannobile. Elke wijnmaker die lid is van de vereniging moet jaarlijks een witte en rode "Pannobile" cuvée produceren. Het lastenboek is strikt: alleen de inheemse druiven van het domein worden toegelaten. De veroudering op eiken vaten is verplicht.
De wijn wordt geproefd en goedgekeurd door de aangesloten wijnbouwers voordat hij de naam van de vereniging mag dragen. Onder de proefcriteria: typiciteit van de druiven (pinot blanc, chardonnay voor de witte wijnen en blaufränkisch, zweigelt en saint-laurent voor de rode wijnen) en van de bodem, typiciteit van de Pannobile-stijl zonder de signatuur van de wijnmaker in gevaar te brengen.
Inmiddels telt de vereniging 9 wijnmakers: Paul Achs, Judith Beck, Andreas Gsellmann, Gernot Heinrich, Gernot Leitner, Anita & Hans Nittnaus, Gerhard Pittnauer, Claus Preisinger en Helmuth Renner. Alhoewel ze samen slechts 5% van de appellatie vertegenwoordigen is de invloed van Pannobile voelbaar in de hele regio. Hun voortrekkersrol is stimulerend voor alle wijnmakers die ooit deze vereniging willen vervoegen.