Saint-Laurent

Saint-Laurent

© ÖWM / WSNA

Geschiedenis van de Saint-Laurent

De naam van de druivensoort is best bijzonder. Het zou waarschijnlijk afkomstig zijn van de heilige Laurens die we op 10 augustus vieren. Deze datum valt min of meer samen met de startdatum van de verkleuring van deze druivensoort.

Dit kind van pinot noir kent zijn oorsprong in het zuiden van de Elzas. Het wordt er nog her en der gevonden, maar omdat het daar niet meer wordt vermenigvuldigd, wordt het in Frankrijk bedreigd.

Johann Philip Bronner ontdekte Saint-Laurent in de 19e eeuw en behoedde het voor uitsterving. Hij nam een ​​paar scheuten en vermeerderde ze in Duitsland en Oostenrijk. In Oostenrijk werd het de derde belangrijkste zwarte druif van het land. De beste vind je er in Burgenland, vlakbij de Neusiedlersee. Nadien zou het ook enig succes kennen in Tsjechië.

Hoewel de duurzaamheid van de Saint-Laurent in Oostenrijk altijd verzekerd is geweest, was dit in Duitsland niet het geval. Integendeel! Gelukkig was in 1960 een wijnbouwer voldoende bij de pinken om de laatst overgebleven wijnstok te vermenigvuldigen. Sindsdien is 670 hectare beplant met deze druif, gelijk verdeeld over de Pfalz en Rheinhessen. Duitse wijnboeren zijn optimistisch over de toekomstige ontwikkeling van de druif.

Voor de anekdote: Chardonnay en Aligoté zijn halfbroers van zowel Blaufränkisch als Saint-Laurent en toch is er geen relatie tussen beiden.

Hoe herken je saint-laurent?

  • Het uiteinde van de jonge twijgen is wit en donzig

  • Jonge bladeren zijn spinvormig en gebronsd

  • De volwassen bladeren tellen 5 lobben waarvan de superieure sinussen een worteltand vertonen. De petiolaire sinus heeft de vorm van een lier. De tanden van de bladrand zijn hoekig en tonen smalle tanden. Het blad is kaal

  • De trossen en de bessen zijn middelgroot. De tros heeft een cilindrische vorm.

De druivensoort is matig vruchtbaar, maar vreest voorjaarsvorst vanwege de vroege uitbarsting van de knoppen.

Hoe proeft saint-laurent?

Saint-Laurent vindt men meestal als deel van een blend in een rode wijn. Het levert evengoed lichte rode wijnen op als volle, fruitige en pittige rode wijnen met aroma's van kersen, klein rood fruit en morellen.

Wijnen met saint-laurent