Rode Wijn on The Rocks

Rode Wijn on The Rocks

Met zijn belofte van frisheid, chic en levensvreugde, heeft de rosé de Provence zijn plaats gevonden op de zomertafels. Rode wijn kon niet achterblijven. Hij vindt zichzelf opnieuw uit en probeert de geest van een meer ontspannen verbruik te vangen. Een fruitige, toegankelijke, onmiddellijk te verbruiken rode wijn beantwoordt het verlangen naar oprechtheid en eenvoud. In één woord: sappigheid!

Ontdek met mij deze trend die gezelligheid en gematigdheid combineert, en hoe deze zijn plaats vindt in een steeds diverser wordende drankenwereld.

Ontdek in dit pakket

De tendens is zorgwekkend: de ‘volle rode wijnen’ vinden hoe langer hoe minder kopers. Uiteraard vinden de premiumwijnen nog steeds belangstelling bij de wegdromende wijnliefhebbers. Maar dromen is niet noodzakelijkerwijs consumeren en dit publiek wordt slechts tergend langzaam vernieuwd.

De uitdaging voor rode wijn wordt des te groter. De wereld staat niet stil en de nieuwsgierige Generatie Z verkent volop de alternatieven: ambachtelijke bieren, kombucha’s, gevarieerde cocktails en unieke infusies verrijken en diversifiëren het aanbod in de wereld van de dranken. De wind van verandering door de consumptiepatronen schudt het panorama grondig doorheen.

Geïnspireerd door het principe van "sharing" dat kenmerkend is voor onze tijd, wordt rode wijn gedronken in een meer ontspannen sfeer. Naast kwaliteit – essentieel – voegt de consument genieten en toegankelijkheid toe bij de criteria waarop zijn keuze berust.

Een aantal domeinen heeft de bui zien hangen en spelen handig in op deze trend. Ze hebben het succes van de Provence rosé zorgvuldig geanalyseerd en toegepast op de markt van de rode wijn. Deze wijnbouwers bieden vaak een complementaire 'vin de copains' aan. Deze wijn vult hun meer traditionele wijnen aan en spelen in op gezelligheid. Het is zaak om de drempelvrees te verlagen of zelfs te doen verdwijnen.

Om deze trend te illustreren heb ik dit ontdekkingspakket op punt gezet. Met dit pakket verkennen 3 landen, 6 streken en 6 druiven.

Natural Cinsault is een sprekend voorbeeld van de vin de copain. Mas Amiel stond mee aan de wieg van de heropleving van de droge wijnen van Maury. Hij maakte hier dankbaar gebruik van door cinsault, grenache en syrah onder andere als natuurwijn te verbouwen. Het resultaat is een sappige wijn die trouw is aan de kwaliteitseisen van het domein en zonder omzien betaalbaar is. Deze wijn past perfect met tabouleh.

Op innovatieve wijze herschrijft Joël Duffau de Bordeaux-klassiekers. Zijn wijnen uit het gamma 'Bordeaux autrement'-collectie vieren de frisheid van het fruit, de fluweelzachte tannine en de oprechtheid van natuurlijke wijnen. Gedreven door ecologische overwegingen gebruikt hij lichtgewicht flessen. Herbe Tendre doet wonderen bij uw gegrild vlees.

Frisse nebbiolo van het landgoed Centovigne en een "macération carbonique" van graciano van Bodegas Bhilar sluiten sluiten naadloos aan bij de vorige wijnen. Grandes Vignes van Claude Lafond is een schoolvoorbeeld van een frisse pinot noir uit de Loire. Tenslotte illustreert Alexandre Favier met Cicada dat zelfs in de zeer serieuze appellatie Châteauneuf-du-Pape gezelligheid een plaats heeft.

Al deze wijnen kunnen gekoeld of zelfs onder de 12°C geschonken worden. Bij minder dan 8°C verliezen ze een groot deel van hun smaak. De tannine kan ook een stuk aanweziger zijn.