Cinsault blijft voor velen een ondergewaardeerd pareltje, dat wijnmakers en wijnliefhebbers een palet aan mogelijkheden en smaken biedt. Dit is een druivensoort die ongetwijfeld een prominente plaats verdient in elke discussie over wijnen van de Middelandse Zee.
De geschiedenis van cinsault speelt zich af in het Middellandse-Zeegebied
Cinsault (soms geschreven cinsaut) wordt lange tijd geassocieerd met de wijngebieden van de Languedoc en de Provence.
De druivensoort staat bekend om zijn hoge opbrengsten – een eigenschap die soms zijn reputatie heeft geschaad, omdat hoge rendementen kunnen leiden tot wijnen van lagere kwaliteit. Gelukkig beperken gewetensvolle wijnboeren deze opbrengsten om zich te concentreren op kwaliteit. Uit hun werk vloeit vaak fijne en elegante wijnen. De dunne schil van de bessen maakt het mogelijk om zeer heldere rosés te vinificeren waar de wijnen uit de Provence bekend om staan.
Na verloop van tijd vond cinsault een tweede huis in Algerije en Marokko, waar hij tijdens de koloniale perioden een aanzienlijke bijdrage leverde aan de wijnproductie. Het is een druivensoort die zich goed heeft aangepast aan hete en droge klimaten, wat het succes in Noord-Afrika gedeeltelijk verklaart.
Cinsault maakt ook deel van de wijngeschiedenis van de Nieuwe Wereld. Het was inderdaad een van de druivensoorten die tijdens de goudkoorts halverwege de 19e eeuw naar Californië werden geïmporteerd. Verder weg, in Zuid-Afrika, werd het gekruist met pinot noir om pinotage te produceren.
Genetische studies geven aan dat het behoort tot het mediterrane sortotype dat voortkomt uit een kruising met Proles Pontica - druiven uit Klein-Azië, Armenië en Georgië, de bakermat van de moderne wijnbouw. Zonder rechtstreekse genetische verwantschap wordt het hierdoor geclassificeerd met druivensoorten als clairette, aspiran, picpoul.
Hoe herken je cinsault?
De Cinsault-wijnstok wordt gekenmerkt door grote groene bladeren en grote bolvormige druiven. Vooral de bes is opmerkelijk, met een vrij dunne schil en een mooie blauwzwarte kleur.
Hoe proeft cinsault?
Cinsault creëert lichte en fruitige wijnen, met een mooie zuurgraad en zachte tannines waardoor ze jong drinkbaar zijn. Typische aroma's bevatten vaak tonen van aardbei, framboos en soms kleine bloemige accenten, zoals roos. Sommigen detecteren ook nuances van peper en zoete specerijen. Het brengt frisheid en drinkbaarheid in melanges zoals die uit de Rhônevallei of Côtes-du-Rhône.
Welke gerechten passen bij cinsault?
Een Cinsault-wijn past met zijn frisse en fruitige aromatische profiel uitstekend bij mediterrane gerechten: denk aan een Niçoise-salade of kipspiesjes met kruiden. De gastronomische en toegankelijke kant doet ook wonderen bij pizza's belegd met zacht vleeswaren of gegrilde groenten. Bovendien passen roséwijnen gemaakt van deze druivensoort, zeer gewaardeerd om hun frisheid, uitstekend bij zeevruchten en kruidige gerechten, waarbij ze de hitte van de kruiden vakkundig in evenwicht houden.