Deze wijnen illustreren treffend de gamay op zijn 3 natuurlijke terroirs: het graniet van de Beaujolais, de kalk uit de Mâconnais en de schiste van Touraine.
In hevige concurrentie met zijn neef Karel de Waanzinnige verwikkeld om een plaats van de wijnen aan de beste tafels, verbood Filips de Stoute om gamay in Bourgondië te verbouwen.
Ook al lijkt het misschien dat deze maatregel zowel voor de druivensoort als voor de wijnbouwers oneerlijk en hardvochtig is, toch wordt keer op keer bewezen dat een druivensoort het meest geschikte terroir zoekt. Door de verbanning van de vil et deloyal gamay te dicteren, versnelde de hertog van Bourgondië het proces alleen maar. Door dit besluit te formaliseren, creëerde hij feitelijk het eerste lastenboek ooit voor een wijnregio.
Gamay verliet Bourgondië en vond meer gastvrije landen verder naar het zuiden en in de Loire.
Naar het zuiden vinden we Beaujolais en zijn granieten bodem. Correaux is een treffend voorbeeld van de fraîcheur en de kracht die druiven uit Fleurie beloven.
In de Mâconnais vinden we ook nog enkele oude wijnstokken van de druivensoort. Het is waarschijnlijk dat Filips zijn blik te veel op het noorden richtte en dat hij zich niet realiseerde dat bepaalde zuidelijke wijnbouwers terughoudend waren om hun wijnstokken te rooien. Philippe Trebignaud bewijs met La Pépie dat de kalksteen in de bodem van dit deel van Bourgogne veel gunstiger is voor gamay dan voor pinot noir.
Ten slotte bevat het oosten van Touraine in de Loire enkele prachtige schistgronden waarop Gamay op een luchtigere manier verkrijgbaar is. Henry Marionnet, erkend specialist in de druivensoort, biedt een verleidelijke “Première Vendange” aan.