Bolgheri

Bolgheri

© Filippo Vicini / Unsplash
64 domeinen produceren 54000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 1370 hectare. De streek geniet van een Mediterraans klimaat.

Bolgheri is een piepklein dorp gelegen in de provincie Livorno in Toscanië. Het dorp is bekend om zijn eeuwenoude cypressendreef die naar de Ligurische zee leidt en om zijn wijn.

Toch moeten we tot 1983 wachten vooraleer de wijn een gemeentelijke herkomstbenaming krijgt. Dan nog is iedereen met verstomming geslagen want die herkomstbenaming werd enkel verleend voor witte en rosé wijn. Heeft niemand in iemands oor gefluisterd dat hier voornamelijk rode wijn wordt gemaakt? De producenten moeten nog meer dan 10 jaar wachten vooraleer al die supertoscans in 1994 eindelijk hun gemeentelijke herkomst konden afficheren.

Van tafelwijn tot Bolgheri Sassicaia

We moeten iets meer dan een halve eeuw in de tijd teruggaan om deze ongerijmdheid uit de doeken te doen. Hoe is het immers mogelijk dat een aantal van duurste toscaanse wijn als tafelwijn worden gebrandmerkt? Een aantal wijnmakers, verliefd op de Bordelese stijl, besluiten om in de jaren 50 de druiven van hun favoriete wijnen te planten. De lokale gangmaker sangiovese moest hierdoor plaats maken voor cabernet-sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot.

Sassicaia
Sassicaia

De streek was echter niet van plan om deze buitenlandse druivenrassen te erkennen waardoor de wijnen automatisch gedeklasseerd werden tot tafelwijn. De consument liet dit niet aan zijn hart komen. Integendeel, hij was onder de charme van deze "super-tuscans" die de regels van de streek aan hun laars lapten. De prijs van Sassicaia, Guado el Tasso en andere Tignanello's (gelegen in Chianti) gingen door het dak.

Beter dan zich onsterfelijk belachelijk te maken, bogen de instanties voor een zaak die de consument voor hen had beslist. Bolgheri Rosso wordt gecreëerd voor de wijnen uit de dorpen Bolgheri, San Guido en Castagneto Carducci.

In 2013 gaan de instanties een stap verder. Bolgheri Sassicaia wordt boven de doopvont gehouden. Deze herkomstbenaming geeft aan het gelijknamige domein carte blanche om zijn wijnen te maken. De ironie kan niet groter zijn! Sassicaia is terug naar af: zoals voor een tafelwijn kan het doen en laten wat het wil. Maar geef toe, het klinkt beter om door het leven te gaan als Bolgheri Sassicaia dan als tafelwijn.

Een uniek terroir voor een unieke smaak

De bodem loopt sterk gelijk als dat van Libourne: klei, zand en stenen. De aanwezigheid van de Ligurische Zee is verantwoordelijk voor een belangrijk verschil. Het geeft aan de wijn een onmiskenbare Mediterraanse smaak aan de wijn. De "garrigue" is nooit veraf in de aroma's van een Bolgheri Rosso.

En wat met de witte wijnen?

Alhoewel de rode wijnen sangiovese hebben geruild voor typische Bordeaux druiven (en wat syrah), zijn de witte druiven wijnen trouw gebleven aan vermentino. We vinden ze wel eens geblend met viognier en sauvignon blanc.

Wijnen van de Bolgheri