Maury

Maury

Moins de 100 domeinen produceren 8800 hectoliter wijn op een oppervlakte van 389 hectare. De streek geniet van een mediterraans klimaat.

De wijngaard van Maury ligt in een schilderachtige regio in het noordwesten van Roussillon, in het zuiden van Frankrijk. Daar baadt het mediterrane klimaat de wijnstokken in genereus licht en warmte die bevorderlijk zijn voor de rijping van de druiven. Dit terroir, speciaal erkend vanwege zijn natuurlijke zoete wijnen, is gebaseerd op leisteengrond, wat de wijnen nuancering en een uitgesproken karakter geeft. Geografisch gezien omvat deze gemeentelijke herkomstbenaming de gemeenten Maury, Tautavel, Saint-Paul de Fenouillet en Rasiguères.

De bekendheid van Maury-wijnen is niet recent. Overblijfselen van boerderijen die aanvankelijk door de Tempeliers en vervolgens door de orde van de Ridders van Saint-Georges werden bewoond, tonen de belangstelling die dit specifieke land wekte voor de teelt van wijnstokken. Hun karakter en hun vermogen om te bewaren maakten van hen de favorieten van zeelui die hen meenamen op lange reizen. Hun vermogen om de tand des tijds te doorstaan ​​zonder aan kwaliteit in te boeten werd sterk gewaardeerd.

Schist is het dominante bodemtype in Maury. Naast zijn uitstekende vermogen om water op te slaan en de warmte te absorberen, is de vruchtbaarheid van de bodem aan de lage kant en moedigt het de wijnstok aan om zijn energie te richten op de productie van druiven van hoge kwaliteit. Calcoschist, een ander type grond dat in Maury wordt aangetroffen, lijkt op schalie, maar heeft een meer gelaagde structuur. Het zorgt ook voor een goede drainage en draagt ​​bij aan de complexiteit van de wijnen. Sommige graniet- of kalkachtige bodems worden op grotere hoogte aangetroffen en produceren vaak wijnen met een duidelijke mineraliteit.

De dominante druivensoort, grenache noir, wordt hier verwend en met zorg verbouwd. Ze zijn aan de basis van de rode zoete wijnen die even rijk als intens zijn. Ze bieden smaken van jamachtig fruit - vijgen, dadels -, kruiden en soms zelfs vleugjes chocolade, allemaal omlijst door een bedwelmende zoetheid die ze tot ideale begeleiders maakt van desserts en blauwe kazen.

Grenache noir is niet de enige druivensoort in de appellatie. Carignan, syrah en mourvèdre begeleiden op voordelige wijze de koningsdruif.

Maury stopt niet bij zijn beroemde zoete wijnen. De productie van droge wijn gaat er de laatste jaren in stijgende lijn. Ze worden gewaardeerd vanwege hun diepgang en hun vermogen om hun unieke terroir tot uitdrukking te brengen. Deze droge rode wijnen vertonen bovendien een prachtige aromatische complexiteit en een goed uitgesproken tanninestructuur, die perfect passen bij de rijke en smakelijke keuken.

Voor liefhebbers van meer aardse en subtiele tonen is een fles Maury een uitnodiging voor een zintuiglijke reis naar het hart van de landschappen van Zuid-Frankrijk. Om te proeven waan je je gemakkelijk onder de azuurblauwe hemel van Roussillon en begrijp je waarom Maury-wijn synoniem staat voor traditie, karakter en passie voor het terroir. Een toost dus op dit juweel van Roussillon, waarvan elke druppel een deel van de zon en de magie van deze wijnstreek lijkt te behouden.

Wijnen van Maury