Pic Saint-Loup

Pic Saint-Loup

53 domeinen produceren 23471 hectoliter wijn op een oppervlakte van 5300 hectare. De streek geniet van een méditerranéen tempéré klimaat.

De herkomstbenaming Pic Saint-Loup bestrijkt 13 gemeenten, gelegen aan de voet van de heuvels van de Cevennes, een dertigtal kilometer ten Noorden van Montpellier en de Middellandse Zee. Dit klein gebied dat van ver herkenbaar is aan de Pic en de Hortus is gezegend boven allen in de Languedoc om een grote wijn voort te brengen. Het mag dan ook geen wonder heten dat wij hier één van de sterkhouders van ons gamma - Château de Lascaux - hebben gevonden.

Een heel specifiek meso-klimaat ...

Jaar in, jaar uit wordt de streek gekenmerkt door een klimatologische eigenschap. Vanaf midden augustus vindt een frisse dalwind zijn weg vanuit de Cevennes naar de Middellandse Zee langs de streek. We mogen dan wel in de Languedoc zijn, buiten de zomer is het klimaat hier eerder fris en de regenval is heer beduidend hoger dan in de naburige streken.

De verschil in dag- en nachttemperatuur bevordert de aromatische ontwikkeling van de druiven terwijl ze in optimale omstandigheden kunnen rijpen. Hierdoor worden de wijnen van de streek gekenmerkt door hun weelde en hun evenwicht. Het heuvellandschap beschermt de wijnstokken tegen hevige wind en laat toch voldoende ruimte om wat tocht toe te laten. Die tocht verdrijft de meer vochtige lucht van de Middellandse Zee en behoudt de wijngaard van ziektes. Kortom, de streek kent hier een perfect klimaat om de druiven in gezonde omstandigheden perfect te laten rijpen.

... en een bijzondere geologie ...

We haalden al de heuveltoppen aan. De kalkrijke Pic Saint-Loup en Hortus werden gevormd tijdens het secundair tijdperk. Kalk is het sleutelwoord in dit gebied. Het is alomtegenwoordig. Van Noord naar Zuid gaan we over van kalksteenslag tot een bodem die bestaat uit mengeling van kalk, mergel en sedimenten van de Middellandse Zee die hier 90 miljoen jaar geleden wegtrok. Helemaal ten Zuiden van de streek vinden we keien en een mengeling van harde kalk en rood klei.

De bodem kent een natuurlijke drainage die perfect aangepast is voor de aanplant van druivelaars. De wortels van de stokken worden dankzij die drainage over het gans seizoen goed vochtig gehouden. Hydrische stress is hier eerder uitzonderlijk.

... zijn de bondgenoten van de druiven

Syrah, Grenache en Mourvèdre vinden hier een natuurlijke habitat.

Grenache is de historische druif maar het is vooral Syrah die hier de plan zwaait. 60% van de wijn moet in deze herkomstbenaming uit Syrah bestaan. Syrah vindt hier het ideale evenwicht om tot zijn recht te komen. De tannines worden perfect gerijpt en de natuurlijke, kruidige aroma's zijn mooi uitgesproken

Mourvèdre eist hier meer en meer zijn plaats op en biedt eens stevige structuur aan de wijn en geeft de wijn de kans om gunstig te verouderen.

Carignan en Cinsault zijn ook toegelaten, maar ze spelen slechts een tweederangsrol.

Geen witte druiven?

Natuurlijk wordt hier ook witte wijn gemaakt. Roussanne, Marsanne, Viognier en Sauvignon-Blanc spelen hier een hoofdrol. Echter, ze kunnen niet de herkomstbenaming Pic Saint-Loup dragen. Die wordt enkel voorbehouden voor de productie van rode wijnen. Witte wijnen dragen de herkomstbenaming AOC Languedoc.

Wijnen van Pic Saint-Loup