Door het toenemende bewustzijn rondom alcoholconsumptie en de voortdurende verbetering van de kwaliteit, worden alcoholvrije wijnen steeds populairder.
We hebben deze markt zien groeien. Eerst met interesse, daarna met betrokkenheid. Onze betrokkenheid komt tot uiting in de ontwikkeling van een assortiment alcoholvrije wijnen onder het label "Zero", waarbij op geen enkele wijze afbreuk wordt gedaan aan de intrinsieke kwaliteit van de wijnen in het assortiment "Échappée Gourmande".
In plaats van te beginnen met het dealcoholiseren van een wijn, hebben we eerst de kwaliteitscriteria gedefinieerd waaraan alcoholvrije wijn moet voldoen. Wij wilden dat ze aromatisch en evenwichtig zouden zijn.
Deze criteria beperken de keuze van de gebruikte druivenrassen aanzienlijk. Bij het dealcoholiseren gaat namelijk veel meer verloren dan alleen alcohol: er verdwijnt ook een heel aspect van het terroir.
Laten we ons concentreren op de ontwikkeling van alcoholvrije witte wijn.
De chardonnay-optie werd al snel uitgesloten: hoe goed deze druivensoort ook de elementen van het terroir absorbeert, het aromatische profiel blijft vrij neutraal. Bovendien is de natuurlijke zuurgraad van de wijn te evenwichtig om op een goede manier te worden gecombineerd met een andere druivensoort.
Sauvignon blanc bleek daarentegen ideaal, omdat deze wijn rijk is aan aromatische elementen die vrijkomen tijdens de fermentatie. Of het nu gaat om de aroma's van Granny Smith of kruisbes, ze zijn in alcoholvrije wijn direct herkenbaar. De hoge zuurgraad van sauvignon blanc maakt het mogelijk om deze te combineren met een even aromatische, maar milder zure druivensoort: in dit geval viognier.
De laatste stap is het verfijnen van de balans van de wijn: een beetje suiker geeft de wijn structuur en corrigeert de overtollige zuurgraad na het blenden. Deze correctie blijft minimaal: door het gebruik van natuurlijke druivensoorten bereiken we suikergehaltes die 30 tot 50% lager liggen dan die welke gebruikelijk zijn alcoholvrije dranken.
We hebben dezelfde aanpak gehanteerd voor de ontwikkeling van de rosé, die we in een lichte en gestructureerde Provençaalse stijl wilden, en voor de rode wijn, die we in de puurste fruitige en genereuse traditie van de Languedoc voorstelden.