Swartland

Swartland

© Mornée van Rooyen / Wikipedia
28 domeinen produceren 516000 hectoliter wijn op een oppervlakte van 12432 hectare. De streek geniet van een continentaal, warm en droog klimaat.

Swartland - het Zwarte Land - ligt ongeveer 65 kilometer ten Noorden van Kaapstad aan de West Kaap in Zuid-Afrika. We zijn hier dichter bij de Atlantische dan de Indische Oceaan. De streek heeft zijn naam gekregen omdat de kleur van de renosterbos plant zwart wordt na een welgekomen regenbui.

De regio is ruim, maar er wordt niet overal geplant. In het noorden vind je Paardeberg en Piketberg, Riebeekberg en Kasteelberg in het Oosten. De meest frisse klimaten vind je in Darling, langs de Atlantische kust. Malmesbury ligt in het midden van de regio.

De streek kent een wisselende topografie, wat normaal is voor zo'n grote oppervlakte. Hierdoor vind je evengoed wijnranken op stijle hellingen als langs een zachtglooiend heuvellandschap.

Het klimaat is warm en droog, bijna woestijnachtig. De droogte heeft het voordeel dat het gebruik van pesticiden en fungiciden op natuurlijke wijze beperkt wordt. De planten zijn ook verplicht om diepe wortels te schieten om wat water te vinden.

De samenstelling van de bodem bestaat voornamelijk uit klei en schiste. In het Noorden vinden we af en toe graniet. De bodem is goed gedraineerd maar heel diep vinden we voldoende water zodat de planten goed kunnen overleven in de afwezigheid van irrigatie. Swartland gaat er prat op!

Zowel het klimaat als de bodem dragen bij tot de ontwikkeling van wijnstokken die bestand zijn tegen klimatologische omstandigheden.

Tant le climat que le terroir contribuent ainsi à produire des vignes résistantes aux conditions climatiques. De stokken worden in gobelet getrimd zodat ze beter kunnen weerstaan tegen de zon. De rendement liggen heel laag: het druivensap is heel geconcentreerd en deze Zuid-Afrikaanse wijnen horen bij de meest genereuze en krachtige van het land.

We moeten niet verbaasd zijn over de druivenrassen die hier goed gedijen. Chenin Blanc is de belangrijkste druif om witte wijn te produceren terwijl rode wijn voornamelijk van Shiraz (Syrah) wordt gemaakt. Syrah wordt hier vaak geblend met Grenache Noir en Mourvèdre. Waar hebben wij die blends nog gezien?

Achttien wijnmakers hebben de identiteit van Swartland op de kaart willen brengen. Het succes van de Swartland Independants is fenomenaal en ondertussen kent iedereen die vertrouwd is met Zuidafrikaanse wijnen de naam van Adi Badenhorst, Eben Sadie en het domein Mullineux.

Samen hebben die achttien wijnmakers een charter opgesteld dat de vergelijking met een lastenboek kan trotseren. Zoals in elk lastenboek wordt de identiteit en de druivensoorten bevestigd. Bovendien worden de keldertechnieken bepaald: enkel druifeigen gisten worden toegelaten en geen enkel chemische verbeteraar noch zuur, noch tannine mag worden toegevoegd tijdens de gisting. Bovendien mag geen enkele wijn rijpen in meer dan 25% nieuwe houten vaten.

De dominante druiven werden al aangehaald. Het charter bepaalt nog een aantal andere druiven en gezien het klimaat moet het ons niet verbazen dat de lijst bijna leest als de druiven die toegelaten zijn in de Zuidelijke Rhonevallei. Lees even mee: roussanne, marsanne, viognier, clairette, grenache blanc, palomino en sémillon voor de witte druiven en carignan, cinsault, tinta barocca et pinotage voor de blauwe druiven.

Wijnen du Swartland